.

Wanneer u het leuk vindt om met uw zelf gekweekte vogels mee te doen op een vogeltentoonstelling is het verplicht om lid te worden van een vogelvereniging. Er zijn in Nederland verschillende vogelverenigingen. In mijn uiteenzetting blijf ik dicht bij huis. Zelf ben ik lid van de "vogelvereniging mid friesland" en omdat ik kweek met de Agapornis Fischeri en de forpus coelestis ben ik ook lid van de "BVA"/Nederlandse Forpussenclub en de Parkieten speciaalclub. Deze verenigingen zijn te vinden op internet en de link naar hun website staat bij de pagina Links.

De tentoonstellingen zijn altijd aan het eind van het kweekseizoen dus ook aan het eind van elk kalenderjaar en de maand Januari daarop volgend. Er is een opbouw van de tentoonstelingen van de plaatselijke verenigingen, naar de districtelijke show of provinciale show, een landelijke show en zelfs een wereldshow. U hoeft natuurlijk niet met al die shows mee te doen. U maakt zelf de keuze. Hieronder een overzicht foto van de Nederlandse Kampioenschappen van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers in Apeldoorn (Januari 2012).

Om u goed voor te bereiden is het zeker verstandig om eens op een dergelijke show te gaan kijken of wanneer u lid bent geworden uzelf goed voor te laten lichten door iemand uit de vereniging, want wat komt er nu eigenlijk bij kijken.

Voorbereiding:

Het spreekwoordelijk gezegde dat zelfs de lelijkste kinderen mooi zijn in moeders ogen geldt zeker ook in de vogelsport. Vaak staart men zich blind op bepaalde geweldige kwaliteiten van de vogel waardoor men andere specifiek belangrijke zaken over het hoofd heeft gezien. Vaak krijgt dan na de keuring de keurmeester de kwalificatie dat hij er geen snars van heeft gesnapt. Het is soms moeilijk te accepteren dat een keurmeester de vogel anders bekijkt als de kweker zelf en dus lager heeft gewaardeerd. Dat zijn teleurstellingen die u voor uzelf moet afwegen wanneer u mee doet met een tentoonstelling. Wel kunt u er heel veel aan doen om de vogel op de juiste wijze bij de keurmeester op tafel te zetten.

De Tentoonstellingskooi:

 

 

Er zijn voorschriften waaraan een tentoonstellingskooi moet voldoen. Dat heeft te maken met de grootte en de vorm en ook met de kleur. Hierover kan iemand van de vereniging u alles vertellen. Het is heel verstandig om uw eigen tentoonstellings kooien aan te schaffen. Waarom vertel ik in het volgende hoofdstuk. Wat op de tafel van de keurmeester heel belangrijk is dat de kooi goed onderhouden is. Netjes van kleur en schoon. Goede zitstokken en een nette bodembedekker. Ook mag de kooi geen uiterlijk andere kenmerken hebben waaraan de keurmeester zou kunnen herkennen wie de kweker/inzender is. Op de kooi staat alleen het inschrijvingsnummer. De keurmeester weet nooit van wie de vogel is die hem wordt voorgebracht.

De Vogel:

Wanneer u de vogel zo uit de vlucht in een tentonstellingskooi zet en naar de keuring brengt heeft u de eerste punten al verloren. De vogel zal zich niet thuis voelen in deze kooi en vliegt tegen de tralies, waardoor hij belangrijke veren kan verliezen of hij kruipt weg onder de zitstokjes op de bodem van de kooi. Hij zal bang zijn voor al die mensen voor zijn kooitje en laat zich dus beslist niet van zijn mooiste kant zien. Een gemiste kans dus. We zorgen er dus voor dat de vogel al een paar weken voor de tentoonstelling in de tentoonstellinskooi wordt geplaatst. En daarom is het dus belangrijk dat u uw eigen tentoonstellingskooien aanschaft. De vogel zal dan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Er zijn zelfs mensen die tijdelijk aan de binnenzijde plastic monteren zodat de vogel leert om niet in de tralies te vliegen. Er wordt ondermeer gekeurd op houding. Wanneer u de vogel rustig krijgt op zijn zitstokje, dan laat hij zich dus van zijn mooiste kant zien. U kunt hem zelfs leren met een dun stokje dat hij ook netjes omdraait naar de andere zitstok zonder bang op te vliegen. Hij moet wennen aan de nieuwe kooi. Ook moet hij wennen aan al die bewegingen voor zijn kooitje. U moet dus rustig beginnen om met uw gezicht vlakbij het kooitje te komen. Oefen dat heel rustig. Zet ook eens een bril op, want die tip hoorde ik ook, veel keurmeesters dragen namelijk een bril. Wanneer de vogel lekker rustig blijft zitten bij u, oefen dan ook eens met een ander gezinslid of bevriende kweker. Wanneer de vogel uiteindelijk een mooie rustige houding aanneemt heeft u al veel punten verdient. Alles heeft training nodig, ook een kampioen. Een kampioensvogel wordt voor een groot gedeelte genetisch bepaald, maar de laatste punten verdient u samen.

Zorg er voor dat u naast de uitgezochte vogel(s) een hele goede reserve speler heeft. Er kan zich altijd iets voordoen waardoor u de door u uitgezochte vogel niet kunt insturen naar de tentoonstelling. Omdat lege kooien op een tentoonstelling niet toont, is het goed om een reserve vogel te hebben. De Tentoonstellings commissie zal daar bij een gelijksoortige vogel geen problemen mee hebben normaal gesproken.

Topconditie:

Om de vogel prachtig in de veren te laten zitten kunt u de vogel sproeien met water. Hiermee begint u ongeveer twee weken voor de show tot drie dagen voor de show dagelijks. Het liefst in de ochtenduren. Uiteraard met niet te koud water in een nieuwe plantensproeier. Lekker breed sproeien. De vogel heeft dan de hele dag om zich te poetsen en weer lekker op te drogen. Wanneer u dus drie dagen voor de show stopt zult u zien dat de natuurlijke glans weer prachtig op de veren komt.

De Tentoonstelling:

Wanneer u de vogel heeft weggebracht, bij een meerdaagse show is dat meestal de avond voor de keuring en bij een een-dagskeuring is dat s'morgens vroeg, moet de vogel het verder zelf doen. Mensen van de vereniging halen de kooien uit hun rek en plaatsen deze bij de keurmeester. Deze maakt aantekeningen en beoordeelt de vogel welke zich op dat moment op die wijze aan hem presenteert. U mag hopen dat het op de manier is die u samen hebt aangeleerd. De aan- en opmerkingen plaatst de keurmeester op het keuringsbriefje en de verschillende onderdelen geeft hij punten. Het totaal aantal behaalde punten geeft de eindscore. Uiteindelijk beslist hij, meestal samen met een andere keurmeester, welke vogel uit die soortgroep de allerbeste van de dag is. Deze predikaten komen uiteindelijk in de tentoonstellingsgids te staan en zichtbaar voor alle bezoekers. Uw eigen vogel mag zich de dag of dagen erna laten zien aan al die mensen die langs zijn of haar kooi wandelen. Uw gepresenteerde vogel laat zien hoe u omgaat met uw vogels en hoe u uw vogels uitzoekt voor de kweek. Hij of zij is uw visite kaartje.

Mocht u interesse hebben gekregen in het meedoen in een tentoonstelling neemt u dan gerust contact met mij op. Ik zal u dan in goed overleg verwijzen naar een voor u en uw vogels passende vogelvereniging.