.

In 2014 heb ik geprobeerd trosgierst te kweken.  Een van de redenen voor mij was dat ik met prepensioen ging en hierdoor meer tijd zou krijgen voor o.a. deze activiteiten.Op internet zijn diverse verslagen te vinden over het kweken van trosgierst in het zeeklimaat van Nederland. Deze heb ik uiteraard geraadpleegd en ben met deze ervaringen aan de slag gegaan. De bedoeling was om een klein perceeltje aan te zetten. Ik heb een kilo gele trosgierst gekocht. Vervolgens heb ik dit getest op de kiemkracht. Die bleek goede te zijn. Aan de rode variant heb ik op dat moment niet gedacht. Het was niet mijn bedoeling om dit commercieel aan te pakken , nee meer om te kijken of het voor vogelliefhebbers interessant kan zijn.

 

In mei heb ik het zaad uit een tros op een perceel van vier keer twee meter uitgezaaid in rijen , met een tussenruimte van 30 cm. Het weer werkte in deze periode ogenschijnlijk mee, maar ik had de indruk dat het zaad bij het kiemen en opkomen af en toe vocht tekort kwam. Met name vanaf eind mei werd het warm en is er regionaal weinig water gevallen. Maar omdat het een tropisch gewas is dacht ik dat dit geen probleem was. Achteraf ben ik van menig dat ik sneller water had moeten geven. De groei van het gewas  bleef af en toe achter, waarschijnlijk door water gebrek.

Gedurende de zomer is het gewas doorgegroeid tot een hoogte van ongeveer 130 cm. Wel heb ik het gewas kort na opkomst uitgedund. Begin september kwamen de trossen gierst te voorschijn en begon het rijpingsproces. In de eerste trossen heeft zich veel zaad gevormd. In de latere trossen ( eind september)  is dit niet meer het geval.  In deze periode heb ik de gierst afgedekt met netten om te voorkomen dat het gewas door de vogels geplunderd zou worden.

Vanaf eind september tot eind oktober heb ik de gierst geoogst. Ik schat dat ik ongeveer 10 kg trosgierst heb geoogst.  Dit lijkt leuk, maar vergis je niet. Je hebt er veel werkt mee. Gedurende het hele groeiseizoen vraagt het gewas aandacht . Wel was het voor mij een uitdaging om dit te gaan doen, maar of ik dit volgend jaar weer ga doen betwijfel ik. Ik denk dat je beter de trosgierst bij de zaadhandel kan kopen. Volgens mij ben je dan voordeliger uit.

2014 was een warm jaar. Mijn ervaring is dat het rijpingsproces bij de gierst te laat inzet, waardoor niet alles goed door rijpt. Met name de latere oogst blijkt weinig zaad te bevatten. Wel voer ik dit aan de jonge vogels. Op een of andere manier vinden ze hier toch nog iets in, want ze zijn er dol op.