.

Ik heb van twee liefhebbers in totaal acht koppels aangekocht in 2013. In het voorjaar van 2014 vond ik de vogels oud genoeg ( ongeveer anderhalf jaar ) en heb geprobeerd hiermee te kweken. Dan blijkt dat het met de cana niet eenvoudig gaat. De vogels zijn schuw en blijven dit in meer of mindere mate ook. Bovendien zijn ze schrikkerig, wat vooral gevolgen kan hebben in de broedblokken.

Alle koppels cana’s gingen snel het blok in en begonnen te slepen met nestmateriaal ( laurierbladen).

Bij meerdere koppels kwamen er redelijk snel eieren, maar dan denk hoe zal ik nestcontrole uitvoeren, m.a.w. accepteren ze dit en wat zijn de gevolgen. Ik heb besloten om wel regelmatig nestcontrole toe te passen. Tijdens de eerst ronde gebeurde bij meerdere koppels waar ik voor gevreesd heb, namelijk voetballen met de eieren tijdens de nestcontrole. De gevolgen laten zich raden. Meerdere eieren werden gekneusd, waardoor de vrucht af stierf.

Diverse nesten waren onbevrucht, maar toch lukte het mij enkele jongen te kweken. Wat je dan ziet is dat de vogels bij een volgende ronde rustiger worden. Bij nestcontrole stappen de poppen rustiger van de eieren en verlaten de mannen ook rustiger het blok. Al met al heb ik van zes koppels cana’s eieren gehad.

Van vier koppels bevruchte eieren en bij drie koppels jongen, welke voorbeeldig zijn groot gebracht. In totaal acht jongen. Dan denk je na afloop van het kweekseizoen nu snap ik waarom veel liefhebbers niet beginnen aan cana’s of er snel weer mee stoppen. Want hoe je het ook went of keert het blijven vogels met karakter . Maar daardoor zijn en blijven deze vogels een uitdaging.

 

Enkele Cana mannen.                           Enkele Cana poppen,